We NO speak spanish

...Så var Jesus-stayn stängd på måndagar! Vi började gå upp för vad som borde kallas Mount Everest, gav ganska snart upp och fotade istället oss själva med kaktusar. Givande det med. Förutom för Josse, den klantigaste av oss, hon fick såklart en tagg i fingret. Som den hypokondriker som hon är trodde hon självklart att slutet var nära och började gorma om testamente och vem som skulle få hennes favorittrosor..

Varmt idag också, säkert 26-27 grader. Agnes tvingade sig själv att gå med långärmad tröja hela dagen. Inte värt att riskera fler röda "haklappar". Vi hamnade tillslut på en marknad, medan vi står och kollar på armband kommer det fram en man och säger "hör jag svenska?". Vi brydde oss till en början inte, trodde väl att vi drömde. Efter x antal försök förstår vi att mannen faktiskt pratar med oss. Det visade sig, helt random, att han undervisade i spanska på Göteborgs universitet. Small world. Mannen (Julio Alberto Rodriguez) ville äta middag med oss men vi avböjde, vänligt denna gången, eftersom vi åker vidare imorgon. Blev dock rätt impade när han langade fram visitkort och bad oss ringa om det var något. FETT värt!

Dagens roligaste scenario utspelade sig på lunchrestaurangen:
Josse går på toa. Lämnar sin tallrik och beodrar oss att vakta den noggrant och under inga omständigheter låta något hända med den. Ganska snart kommer det fram en servitör och tar Agnes och Emelies tallrikar. Vi börjar bli lite smått oroliga när han sträcker sig fram för att ta även Josses tallrik. Agnes drar undan den och skriker "NO". Han vänder sig till Emelie och drar världens längsta fras på spanska. Emelie svarar "Eeeh, muy rico". Detta betyder "Det var gott", servitören fortsätter prata och vi förstår ganska snart att han inte frågade "Var det gott?" utan undrar om vi är färdiga. Paniken sprider sig. VART ÄR JOSSE? Vi kollar på varandra och försöker få fram att vi inte pratar spanska, något som egentligen borde vara uppenbart. Det hela slutar med att Emelie skriker "We NO speak spanish!!!" Servitören skrattade lite åt oss och gav snart upp. Detta kan även ha haft något att göra med Agnes stenhårda grepp om tallriken..

...här vill Emelie tillägga att hon egentligen kan den rätta frasen på spanska. Men ni vet, i stundens hetta är det inte så lätt att klämma fram spanska med rätt böjning och tempusform.

Exempel
Emelie: Det enda jag kan på spanska är "muchos marchas" (betyder mycket hålligång)
Josse: ...till och med det var fel!

Imorgon åker vi förhoppningsvis vidare från Cochabamba till Oruro. En inte alltför lång busstur på cirka 4 timmar, ändå har vi laddat ordentligt med nötter och frukt. Ni känner ju oss!

.....



Fräscha som få!







...så kom det ett batteri gående




"Vi har något vi vill berätta..."




Seriösa kartläsare.

Bilder på begäran



Bussresan till Cochabamba

Akut tros-kris!

Agnes morgon: Vaknar 06.30. Kollar höger, kollar vänster. Ingen vaken. Suckar djupt. Läser 1 sida. Ger upp. Sätter på datorn och mailar mamma.

Emelies morgon: Vaknar 06.45. Undrar vad f*n som är i mitt ansikte. Inser att det är myggnätet (som jag omsorgsfullt satt upp med en kedja i gardinstången kvällen innan). Kollar vänster. Ser att A är vaken. Orkar inte bry mig. Försöker somna om. Ger upp. Börjar prata med A.

Josefines morgon: "Jag är Carrie i Sex and the city och måste välja mellan två snygga killar (oroa dig inte älskling! Du var en av dem!, vet dock fortfarande inte vem jag valde). Hör två idioter prata. Undrar vilka de är. Inser att det är E och A. Omvärderar idiotstatusen. Grymtar, suckar och informerar dem om att de förstörde min chans att välja mellan två snygga killar.

Gemensam morgon:
Vi inser att vi vaknat tidigare än förväntat. Går spända ner för trappan för att utforska frukostutbudet (citat: Det kan ju knappast vara sämre än det förra stället). Kommer in i matsalen. Tittar höger, tittar vänster. Var är keket? Ser de en brödbit i en korg. Em smörklick och en ketchupklick på en tallrik. Grattis till oss själva! Vi trodde inte det kunde bli sämre så kunde det det! (PpP)

J och A springer med lätta steg över gatan för att köpa varsin drickyoghurt. Välkommnar morgonens frukost!
Inser vid ungefär samma tidpunkt att våran tvättade tvätt (med Js sista trosor!) inte alls hade torkat under natten. Akut tros-kris!

Resten av dagen i punktform:
  • Hitta turistbyrå (vi hittade turistpolisen, han gjorde så gott han kunde!!!)
  • Leta efter turistbyrån (Stängt. Eller vem är det där? Nähä han fixade bara trädgården...)
  • Sitta på parkbänk (Agnes: Där går ett batterii....Så kom det ett batteri gående!)
  • Drar dåliga skämt om batterier som är ute och går. Laddat!
  • Får nästan en vattenballong i huvudet. (Det är tydligen en grej man gör här. Vi kanske ser smutsiga ut, inte vet vi. det har iaf hänt oss två gånger!)
  • Undrar om killarna här har dålig smak. (För vi är verkligen jäääättefula och ändå visslar och vinkar dem till oss)
  • Inser att vi "misstolkade" kartan lite igår och att Lonely Planet inte alls hade fel. Restaurangen vi letade efter låg exakt där den skulle. Och gatan var inte alls försvunnen.
  • Är i mathimmelriket. Det finns proteiner på menyn!
  • Och pasta!
  • Och ett fräscht badrum!
  • Går mätta och med en konstig känsla av att vara lite fulla, ifrån restaurangen. (Fulla av glädje mamma!)
  • Är tillbaka i Ica-himmelriket! Affären har det vi kräver nuförtiden, dvs inte mycket!
  • Går nöjda, men lite fattigare, därifrån.
Ikväll: Myslördag!! Film och Marabou!
Imorrn: Jesus-statyn!


Gårdagens middag

Buenas tardes.

Börjar med att berätta om gårdagens middag. Scenario:

Vi börjar vid kl 18.00 (lokal tid) känna oss lite hungriga i magen. Tänker att det är nog bäst att vi börjar leta kek.
Går ut på gatan, går förbi två matställen precis utanför hotellet, ett är en pizzeria och ett är ett ställe som enbart serverar friterad kyckling. Känner oss inte sugna på någotdera och fortsätter att leta.

Kl 19.00
Vi börjar bli lite lätt desperata. Upprepar tidigare nämnt mantra: "Det finns ju för f*n inget att äta!" (Obs! Notera censuren).

Kl 19.12
Köper en banan

19.42
Börjar snegla hugrigt på matstånden där hela grillade/friterade kycklingar är uppradade. Till och med vegetarianen börjar bli sugen.

19.52
Vi börjar ge upp och Emelie kläcker idén att pizza vore ju faktiskt riktigt gott.

20.00
Slår oss ner på pizzerian, ca 15 m från vårt hotell. Beställer pizza för 10 pers (med bolivianska mått mätt) och lämnar en timma senare pizzerian. Tallrikarna slickade, magarna fulla.

Agnes artikulerade till servitrisen på tydlig svenska:
V-I   S-I-T-T-E-R   U-U-U-T-E

Följande scenario utspelade sig  även när vi skulle beställa:
Servitris: Vad vill ni ha att dricka? (Förtydligande: hon pratade alltså inte svenska utan sa det på spanska)
Vi  (till varandra): Ska vi ta Fanta?
Agnes: Neej, vi kan väl ta vatten?
Josse: Nää men vi kan väl ta fanta?
Agnes: Men vatten tar vi då va?
Josse (till servitrisen): DÅ tar vi fanta!
Servitrisen går iväg.
Agnes: Jaha....

Vi fick ju iaf middag igår också...

På tal om vädret.

Det är 25 grader och strålande sol!
Kachiiiing!

In your face! Hur många grader har ni?









p.s.1. Josefines mobil funkar förmodligen! Hon lyckades iaf skriva ett sms som skickades.

Cochabamba, we love you!



Nivå på denna dag jämför med igår: Som att jämföra Stenkullen med Gråbo, så sjuuuuukt mkt bättre!

Vaknade kl mkt tidigt av att Agnes välte ur sin säng under mycket ljudliga former.

Här avbryter vi för ett viktigt meddelande. Agnes gränslade precis sin ryggsäck på ett väldigt...barnförbjudet sätt.

Tillbaka till berättelsen:

Vi har lovat att träna duktigt under vår resa, så det gjorde vi. I ca 12 min. Mycket effektivt måste vi tillägga.

Sedan bar det av ut på stan för att hitta kek. Inget var öppet. Så vi gick omkring och försökte hitta ett nytt hostel eftersom vi var lite trötta på den sprudlande och övertrevliga personalen på det gamla.

Efter fem försök lyckades vi hitta ett hotell verkade bra. Det uppfyllde våra viktigaste krav: frukost, sängar och internet (Agnes började nästan gråta när vi fick se skylten om Wi-Fi (trådlöst internet)).

Efter det gick vi ut på upptäcksfärd i staden. Vårt mål för dagen var att hitta en "supermercado" (en Supermarket) som vi hade läst om i Lonely Planet. Efter 3 dagar utan Ica försmäktade vi i denna stad, typ. Efter en timmas vandring, åtskilliga tittar på kartan och världens upptäcksfärd senare anlände vi till Ic Norte. We were in supermarket-heaven. Agnes fällde en tår, Josse blev alldeles till sig och Emelie hjulade mellan hyllorna. De hade till och med rullkorgar!!! Vi gick om i trans genom affären medans änglakören sjöng i bakgrunden. Det slutade med att vi köpte toapapper och nötter. Listan på vad vi ska köpa imorrn är dessto längre. (De stora ryggsäckarna ska fyllas!)
För att inte överdriva alltför mycket så gick vi ut ur affären som tio gånger lyckligare människor än vi hade varit innan.

Näst på checklistan stod att hitta kek. Det visade sig vara svårare än att hitta en bolivian över 1.50. Helt omöjligt dvs. Ungefär såhär såg det ut på menyn när vi lyckades hitta en restaurang:
Kött med ris
Köttt med potatis
Kött med ägg
Kött med grönsaker
Vitt bröd.

Vegetarianen kände sig inte helt nöjd med urvalet och vi fick leta vidare.
Behöver inte ens gå in på vilket nerköp till kek vi tillslut fick tag i. Blir fortfarande lite illamående vid tanken.

MEN vi har det bra! Cochabamba är superfint och lite medelhavs-style med palmer, små tanter i färgglada kläder och muchos chicos morenos (titta mamma L, nu fick du nytta av dina spanskakunskaper!).

Och igår såg Emelie en alpacka så nu är också hennes lycka gjord.

Word out.
E, J & A

Vi har varit i helvetet och vänt.


Riktigt så illa kanske det inte var, men nära nog. Gårdagen bestod nämligen av en 8 timmars lång bussresa från La paz till Cochabmba. Dagen började "bra" med varsin vit smörgås och sylt. Hej kostcirkel!
Vi åkte sedan den SJUKASTE taxin i hela Sydamerika och var nära döden ca..... 14 gånger. Här chansar man nämligen i alla korsningar, den som tutar först kör först.

På bussterminalen trodde vi att allting skulle gå rätt smidigt, men icke! Fick "hjälp" av en kvinna som varken kunde engelska eller spanska. Teckenspråk visade sig vara svårare än vi trodde, våra frågetecken i pannan hjälpte inte heller. Tillslut lyckades vi förhandla till oss våra bussbiljetter.
Efter ett kort möte med BBB (bolivias biggest bitch, som var värre än en hungrig agnes med mensvärk) kom vi tillslut på bussen. Insåg ganska snabbt att  vi var de enda turisterna på bussen.

Bussresan orkar vi inte ens gå in på. Varmt och skumpigt. Landskapet bestod till en början mest av öken, för att sedan övergå i öken.
Vet inte om vi nämt detta men vi skriver resedagböcker, idag bjuder vi på ett utdrag ur Agnes dagbok. Följande episod utspelar sig efter cirka 5 timmars svettig bussfärd.

14.15
JAG DÖR!! En random kille ställde sig precis upp på bussen och började rappa och spela panflöjt
.
14.18
Det tar inte slut. Jag måste garva men är rädd för att jag ska bli mördad.

14.20
TUR att jag inte är kissnödig.

14.21
Kul. Nu började han om.

Sen hände det enda bra på hela dagen. Vi träffade Gonzala, aka. Gonza. En kort kille, eller förlåt, lång kille med bolivianska mått mätt. Gonza frågade Josse (på svenska) om hon pratade spanska. HUR konstigt?
Vi förstod inte riktigt varandra men J gjorde sitt bästa och lyckades fixa tallriksögon på samtliga i bussen, "gringan pratar!?". Gud måste ha lagt ner lite extra tid på Gonza för han följde oss sedan ut för att fixa en billig taxi, åkte med i taxin, gick med oss in på hostelet och erbjöd oss sedan en guidad rundtur i Cochabamba nästa dag. Vi vet inte riktigt vad vi svarade men han stod inte i foajen följade dag så vi tror att vi avböjde (vänligt hoppas vi).
Hostelet var... speciellt. Sängarna var välanvända, Liu Wang i Kina lär ha vaknat när Agnes gick upp på morgonen. (Förtydligande från Agnes: Här menar vi alltså inte pågrund av min vikt utan den obefintliga fjädringen i sängen.) Även personalen på hostelet var en klass för sig, sprudlande.

Glömde nämna vårt matintag för dagen:
Tre vita smörgåsar med sylt
Ett äpple
Tre torra kex som smakade kattmat

Märks det att vi verkligen hade en skitdag? Fööör det var det.


På tal om vädret.

Det haglar. Det haglar Big time!
Vem var det nu som sa att La paz har konstigast väder i världen? Grattis, den personen hade rätt!
Kärlek, E

Update:
Nu slutade det, 1 minut senare. Snacka om PMS-väder! Extremt ostabilt.

Bananbilar och turistköp

Idag har vi äntligen vart ute och gjort La paz osäkert, vet dock inte om folk var så osäkra på vad vi var, snarare skrek det "turister!!!" om oss. Såg till och med en liten (bokstavligt talat) familj där mamman petade på sitt barn, pekade på oss, sa "turistas!", och skrattade! Dock ser vi det positivt, alltid kul att glädja någon!

Annars blev vi positivt överraskade av La paz när vi var ute på våran 6 timmars sightseeing. Vi har sett:
  • 1 miljon små stånd (nej Helsén inte sådana stånd!)
  • Oss själva bli omsprungna av små, runda tanter.
  • En bananbil! Var seriöst inte en centimeter över inne i den bilen!
  • Ett "snobbigt" café med cappucino för hela 13 kronor! Nästan i klass med Espresso house.

Agnes blev även glad idag när vi för första gången (vad vi vet) fick en komplimang i stil med
"Vart är ni från, snygga tjejer"! Eftersom vi som hon så fint uttryckte det:
-Vi ser ju fan ut som gnuer!
Josse: Hur ser gnuer ut?
Agnes: Fula som fan!

Dock har vi fått lite bränna idag (josse är röd) och även gjort våra första backpacking-inköp; varsitt sånt där extremt orginellt tygarmband.

Dagens kommentarer
Josse: DET FINNS JU FÖR FAN INGET ATT ÄTA!! (om bristen på mataffärer, frukost och käk i allmänhet.)

Emelie: Asså Josse du borde verkligen ta på dig en keps eller något, du är lite röd i pannan.
Josse tar på sig luvan och solglasögonen.
Agnes och Emelie börjar asgarva.
Josse: Vad då, ser jag ut som en kondom?

Annars mår vi toppen! Imorgon blir det buss mot Cochabamba. Vi (läs Josse) är dock lite oroliga för att det ska tar 7 timmar på en icke-toalett-buss, men vi blev lugnade av kvinnan vi köpte biljetterna av:
"They stop all the time..."
Så det ska nog gå bra!

Kärlek alpacka style!
Puss och kram /Emelie

Godmorgon!

Efter 14 timmars sömn har vi nu vaknat upp som lite bättre versioner av oss själva. Natten passerade hyfsat smärtfritt. Följande var dock lite annorlunda:

* Kl fem på morgonen efter diverse toabesök och liknande fick vi höra mycket vacker skönsång från lätt berusade engelsmän (?).
* Emelie gick förbi en kille som gjorde yoga på innergården utanför vårt rum

Följande episod förtjänar ett eget avsnitt.

Vad som egentligen hände:
Agnes vaknar av att Josse går ut. När hon kommer tillbaka står det en tjej som druckit lite för mycket Sydamerikansk sprit utanför vårt rum. Josse frågar tjejen "Are you okey?" varpå tjejen svarar "Yes"

Vad Agnes hörde:
Agnes vakna av att Josse går ut. När hon kommer tillbaka står det en tjej som druckit lite för mycket Sydamerikansk sprit utanför vårt rum. Tjejen frågar Josse "Are you gay?" varpå Josse svarar "Yes"

Pinsam tystnad uppstår i vårt rum när Josse kommit in..


Övrigt:
Vädret är oväntat bra. Soligt och lite molningt. Igår regnade det från klarblå himmel. Solbada fick precis en helt ny innebörd!

Sitter nu och väntar på vår frulle. Senare väntar en promenad genom stan (tjallallallla) (världens sämsta låt förövrigt) (förutom den där "Jag sitter på en sten vid en sjö i en skog").

Tummen upp för snygg bartender!

Fortsättning följer!

/Agnes och Josie


Uppgifter till våra föräldrar


Exakt telefonproblem:
När man ska skicka ett sms står det "nätinställningar är inte tillgängliga", Josse har dock kunnat ta emot sms nu den senaste timmen. Hon fick även ett sms där det stod "Entel, welcomes you to bolivia. our costumer care number is 190" från avsändare "190".
Vi undrar också vad vi ska ha för "nätläge", det finns automatisk, gsm 900/1800, gsm 850/1900.

Agnes: Pappa, jag vet att du hade rätt;) Hoppas du kan försöka hjälpa mig att fixa detta imorgon. Ingmar har mitt sim-kortsnummer ifall det skulle behövas.

Bilder backpackingstyle och La Paz



En liten (med betoning på liten) bild från vår första taxiresa i La paz.

What up La Paz?

Whaaaaaaaaat up!

Dagens positiva saker:
  • Vi fick våra väskor
  • Vi slapp nakenscanning på flygplatsen
  • Taxichauffören åkte inte iväg med vår växel
  • Josse känner sig för första gången i sitt liv lång (alla maxar runt 1.40cm här)
  • Emelies telefon fungerar...
Negativa saker:

  • ...det gör inte Agnes och Josefines telefoner
Okej, nu skulle vi kunna nämna en MASSA andra negativa saker. Men alla som känner mig (agnes) vet att jag är sjukt positiv och aldrig skulle bli sur efter 60 timmar utan sömn och god mat... eller?

Vi hade iallafall tur med vädret.

Klockan är lokal tid 10.15 och vi sitter och väntar på våra rum.

Ansiktsuttryck: Död alpacka
Agnes sömnstatus: 4 timmar på tre dygn, bättre än Zakhyntos 2008 iallafall. (SA ju att jag är positiv)
Antal toalettbesök av Josse: Förvånandsvärt få
Antal gånger Agnes drömt om Björn Ranelid och hans bortsprugna hund: 1st (på riktigt..)

Agnes mamma: Om du inte får så många sms så vet du varför. Jag mailar istället, puss! (samma gäller Josse)

Over and out, nu ska vi ut och göra stan mer osäker än den redan är. Kaaaatching!


I´m in Miami bitch!


We're in Miami bitches!

Två flygturer, ett antal säkerhetskontroller (helt sjuka), ett skrikande barn i sätet bakom och en grym tv-skärm (där man kunde välja bland en massa filmer, tv-serier etc) senare är vi alltså i Miami (bitches). (Förlåt känsliga läsare (mammor) men man kan faktiskt inte säga "I'm in Miami" utan att sedan lägga till "bitch").

Agnes är nu inne på sin 55:e vakna timma (tips från coachen: dygna ej dagen innan du ska flyga till Sydamerika).

Dagens mest sjungna låttexter: "Baby"- Justin Beiber och "I just had sex"- Akon

(Raderna som vi sjungit går: "Baby, baby, baby, oooh" och "I just had sex", omväxling, tack?)

Sitter alltså och väntar på flyget till La Paz.

Fridens alpackor!'

(dock läggs detta inläggupp lite sent då wifi in miami inte ville jobba med oss;)

Sista inlägget in Sweden

Hej!
Detta lär väl förmodligen bli vårat sista inlägg i Sverige. Vi åker mot flygplatsen vid 9 tiden imorgonbitti för att checka in våra väskor, säga hejdå och gråta lite floder innan planet slutligen går 11.20.
Vi kommer sakna:
*Familjen (inkluderar dreglande katter, lurviga hästar och galna hundar)
*Kompisarna
*Lösgodis (har dock garderat oss med 1 kg var...)
*Svenne-mat
och ca tusen andra saker som vi ännu inte har insett. Hoppas ni nu fortsätter hänga med oss under dessa 3 månader och att ni tar hand om Sverige när vi inte är hemma ;)
Fridens liljor, kärlek och allt det där! E J A

Det går bra nu...

Idag: Snabb möte med de 3 vännerna (Jerry ligger i ryggsäcken).
 J visade sin packning. E & A kollade intresserat på. J sa att hennes ryggsäck är helt fullknökad. E & A undrade hur ryggsäcken kunde vara så full med minimalt med kläder nerpackade. J hävdade att hennes 55 L ryggsäck är liten jämfört med E & A´s 60Ls. Låter helt rimligt.

Imorrn: Allum, dollarväxling och scannings-dax (ingen nakenscanning hoppas vi dock...har hört att detta är poppis i junajted stejts.)
I övrigt går det bra nu, tycker följande (helt random) sms-korrenspondens mellan mig (E) och A säger en hel del om hur följande månader kommer att gå:

A: HUR lik är inte Källman "W"(kompis)? Det är fan helt sjukt! Kolla!
E (förstår att hon snackar om handbollen): Vart?
A: Överallt. Men ansiktet mest!
E: HAHAHAHA men vilken kanal menar jag?

Det går bra nu!
Kärlek!


Que tiempo hace?

Que tiempo hace en La Paz?

(Vad är det för väder i La Paz?)

12 grader och regn. Yeey!

http://www.yr.no/sted/Bolivia/La_Paz/La_Paz~3911925/langtidsvarsel.html

Fridens liljor!

Lite ord och uttryck (expressions)!

Hej alla vänner (och familjer dårå)!

I egenskap av (okvalificerad) tolk lägger jag härmed upp några (eller många) ord och uttryck (expressions) inför Sydamerika 2011!

Man vill ju inte vara helt lost in translation.

Svenska,

Hälsningsfraser etc.

Spanska

Hej

Hola

Goddag

Buenos Días

God kväll

Buenas noches

God middag

Buenas tardes

Hejdå

Adios

På återseende

Hasta la vista

Ha det så bra

Que lo pases bien

Hur mår du?

Como estas? (artigt: como esta?)

Hur är läget? "Wazup?" ;)

Que pasa?

Vad är klockan?

Que hora es?

Vad heter du?

Como te llamas? (jamas)

Jag heter....

Me llamo (jamo)...

Hur gammal är du?

Cuantos años tienes?

Jag är 20/21 år gammal

Tengo veinte/veinte y uno años

Var kommer du ifrån?

De donde eres?

Jag är från Sverige/är svenska

Soy de Suecia/soy sueca

Jag pratar inte spanska

No hablo español

Tack så mycket

Muchas gracias

Var snäll och/tack

Por favor

Varsågod

De nada

Ursäkta

Discúlpeme/perdon

Bra

Bien

Dåligt

Mal

Talar du/ni (artigt) engelska?

Hablas/(habla usted) Español?

Vart finns toaletten?

Donde esta el (cuarto de) baño, por favor?

Jag skulle vilja åka till...

Quiero ir a...

Hotell

El hotell

Pass

El pasaporte

 

 

 

 

 

Mat/shopping/hotell etc

Comida/ la comprada/ el hotél etc

Hur mycket kostar det?

Cuanto cuesta?

Har ni några lediga rum (för ikväll)?

Tienes habitaciónes (para esta noche)?

Vart ligger...?

Dónde esta...?

En biljett till... tack!

Un billete para...por favor!

Vad koster det (att åka) till...?

Cuanto a ...?

Tåg

El tren

Buss

El áutobus

Tunnelbana

El metro

Buss/tågstation

La estación del áutobuses/tren

Vart bor du?

Dónde vives?

Jag bor på/ i...

Vivo en...

 

 

Jag skulle vilja ha/köpa

Me gustaría/comprar

Öppet

Abierto

Stängt

Cerrado

Frukost

El desayuno

Lunch

Almuerzo

Middag/kvällsmat

Comida (även måltid)/ la cena

Jag är vegetarian

Soy vegetariana

Skål!

Salud!

Skulle vi kunna få notan tack? ;)

(Me trae) la cuenta, por favor?

Äta/Dricka

Comer/Beber

Maträtter

Comidas

Bröd

El pan

Pasta

Pasta

Dryck

Bebida

Juice (Ex apelsin)

El zumo (de naranja)

Kaffe

El café

Te

El té

 

Öl

La cerveza

Vin

El vino

Kött

Carne

Fisk (mat)

Pescado

Grönsaker

Las verduras

Frukt

Fruta

Potatis

Patatas

Ris

Arroz

Sallad

La ensalada

Efterrätt

El postre

Glass

Helado

 

 

På begäran/användbart

A petición/utilizable

Schysst soffa

Que sófa bonita!

Det är inte mig det är fel på, det är dig

No me pasa nada, eres tú

Har du någon kompis som är snyggare än du?

Tienes alguno amigo más guapo que tú?

Kan du bära mig uppför Machu Pichu?

Puedes llevarme arriba el Machu Pichu?

Vad kostar shoten?

Cuanto cuesta el shot?

28 kronor.

Veintiocho cronas

Smakade maten bra?

La comidá está bien?

Jaaaaa, tack, jättegott!!!!

Sí, muy rica, por favor!!!

Får man ta med sig vänner till rummet?

Puede traer amigos al habitación?


Och så några lugnande ord till våra kära föräldrar: Agnes har ca en årsförbrukning av överfallslarm med sig (om man räknar med att bli överfallen 3 ggr/år) och hon har även gått i "Självförsvar för tjejer" så det är ingen fara på det taket.

Vi har också, som ni kan se här ovan, ett väl utvecklat ordförråd (vocabulario, som man säger, en español) och kan många bra och användbara uttryck.

Vi ska nog klara oss!

6 dagar kvar till angång!

Och Em, glöm inte att ta Dukoral idag (eller var det igår?)!

So long, långkalsong!

/José


Tidsskillnader!

Hej!
Tänkte bara slänga upp ett snabbt inlägg med de olika tidsskillnaderna i länderna vi ska till!

Bolivia: Ligger 5 timmar efter Sverige "vintertid". Dvs Sverige kl 11.49 / Bolivia kl 06.49
(Detta innebär alltså att vi landar i La Paz kl 06.25 så är klockan 11.25 hemma!)

Peru och Ecuador: Ligger 6 timmar efter Sverige "Vintertid". När Sverige går över till sommartid (vet inte riktigt när detta sker i år) så ligger Peru och Ecuador alltså 7 timmar efter! :)


Nu är det i exakt en vecka kvar tills vi sitter på flygplanet!

Peace amigas!
<3

Informationsdags

Hej!
Eftersom vi fortfarande ligger i startgroparna med detta "resebloggandet" (eller just nu "inför-rese-bloggandet) så tänkte jag ge våra läsare ett litet hum om vad det är vi ska göra allra först på våran resa, enjoy!

Bolivia:

   Vi flyger från Landvetter måndagen den 24 Januari kl 11.20 och mellanlandar i London (Heathrow) och i Miami innan vi slutligen landar i La paz, Bolivia, tidigt på morgonen (lokal tid) den 25 januari. Och det kommer alltså att vara i La paz vi spenderar de första dagarna på våran 3 månader långa resa!
   Tanken är att vi ska spendera ungefär en månad i varje land innan vi slutligen flyger hem från Quito, Ecuador, den 29 april. Dock har vi redan i förväg bestämt oss för att inte planera upp varje del av denna resa, eftersom vår huvudtanke faktiskt är att ta varje dag som den kommer och att bara leva livet :)
  Nedanför finns en karta över Bolivia och vi ska försöka att visa på olika kartor ungefär vart vi är vid olika tidpunkter. Hoppas ni följer oss på denna, förhoppningsvis, äventyrsfyllda resa!

/ Emelie, Josefine och Agnes (även om de två sistnämna inte är närvarande just nu ;)

Två veckor till avgång!

Hola amigos!

Nu är det exakt två veckor (14 dagar) kvar till avgång. Man kanske borde börja (al)packa?

Em, snygg header!

Fridens liljor!

Inkaleden-förberedelser!

Bara för att det är lättast för oss resenärer att kommunicera via bloggen så slänger jag nu upp den packlista/utrustningslista för Inkaleden som vi fått av våran inkaleds-arrangör. Dock med egna modifikationer inom parantes och i kursivt.


"Kort" Utrustningslista för Inka Leden

Nedan förljer en kortfattad Utrustningslista för Inka Leden.

Tänk på att dert ofta är soligt på dagen och att solen är mycket stark, när solen går i moln blir det genast kallare. På natten är det kallt. (tänk typ fleecetröja?) Tänk på att det kan regna, mer eller mindre beroende på årstid, så se till att ni har kläder för att hålla er torra och ha kläder som torkar fort.

Skor
Helst riktiga trekking-skor. Om ni inte har det, bekväma skor, eftersom vandringen ofta är 7 – 8 timmar lång varje dag. Gärna sportskor med bra sulor så att man inte halkar vid regnigt väder. Inte nya skor då risken för skavsår är stor. (anteckna skavsårsplåster till packlistan!)

Byxor
Långbyxor som det går snabbt att torka, inte jeans. (kamel-byxorna?)

Jacka
Ingen tung jacka, det är bättre att ni har flera lager av kläder att sätta på och ta av.

Övrigt

-          Kort- och långärmad T-shirt

-          Tröja

-          Kortbyxor

-          Fleece tröja/jacka

-          Vindjacka

-          Regnkläder, gärna poncho som skyddar ryggsäcken (kan köpas i Cusco billigt)

-          Mössor (lägg märke till pluralformen, behövs alltså flera...)

-          Långkalsonger

-          Sovsäck (kan hyras)

-          Liggunderlag (kan hyras)

-          Solglasögon

-          Solskydds medel

-          Lypsyl eller liknande (bamsestiftet rekommenderas av van användare trots att man ser ut som en 14-is)

-          Myggmedel, gärna aerosol som kan sprayas in i håret.

-          Vattenflaska , gärna att hänga vid bältet.

-          Vandringskäpp , kan köpas vid starten för ca. 5 soles. (alltså ca 13 kronor)

-          Kamera (laddad är att föredra)

-          Ficklampa (pax för att inte bära den!)

Plus allt annat vi kan tänkas behöva när vi ska vandra 8 timmar om dagen i 4 dagar, dvs typ ett gott humör, en jäkla massa socker och något att avreagera sig på när det blir jobbigt! Hörs i veckan amigas!


Välkomna!

Till vår reseblogg ¿No comprendo?


RSS 2.0